Portal dla Inwestorów, Architektów i Wykonawców.

logo
Przeszukaj zasoby naszej bazy
0..9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Jesteś tu: Strona główna wypunktowanie Rozwiązania wypunktowanie toprojekt wypunktowanie TOPROJEKT Ośrodek Sportowy Stodoły
Zobacz:
 

Projekty toprojekt

TOPROJEKT Ośrodek Sportowy Stodoły

Rybnicki zalew jest jedną z ikon miasta. W pogodne dni ścieżka rowerowa biegnąca jego brzegiem wygląda jak ulica w Pekinie przed trzydziestoma laty. Najbardziej wytrwali rowerzyści docierają nią do Rud, a nawet dalej. Ci mniej zdeterminowani kończą wyprawę na terenie wybudowanego przed laty przez Elektrownię kompleksu żeglarsko - hotelowego w Stodołach.

Opis projektu Ośrodek Sportowy Stodoły

Niegdyś było to oczko w głowie zarządu elektrowni, ostatnimi czasy jednak ośrodek zaczął wyraźnie podupadać. Wimerowskie baraki mimo sporych nakładów poniesionych na remonty nie przystają do obecnych standardów. Zniknęło molo i małe punkty gastronomiczne. Restauracja serwująca dość dobre jedzenie poza sezonem nie jest w stanie przyciągnąć klientów do anachronicznego wnętrza. Przyszłość jednego z najważniejszych dla Rybniczan miejsc wypoczynku stanęła pod znakiem zapytania.


Początkiem prac nad projektem rewitalizacji terenu było stworzenie "master planu" zawierającego wytyczne programowo - przestrzenne dla wieloletnich prac modernizacyjnych. Teren podzielony został na trzy strefy.


"Strefa nadbrzeża" ma zostać kompleksowo zmodernizowana. Odbudowany zostanie pomost dla żeglarzy i spacerowiczów. Dwa nowe pomosty przeznaczone będą dla pływającej kawiarni, windsurferów i do obsługi toru wakeboardowego. Poza funkcjami związanymi ze sportami wodnymi strefa nadbrzeża służyć ma głównie spacerom i wypoczynkowi.


Nieco dalej od nadbrzeża w "strefie aktywności" znajdą swoje miejsce liczne atrakcje. Punktem centralnym ma być tor dla rolkarzy, który w okresie zimowym zamieniać się będzie w sztucznie naśnieżany, oświetlony tor dla narciarstwa biegowego. Znajdą tu też swoje miejsce place zabaw, boiska, poletko do minigolfa, stoły do pingponga, pola do gry w bule itp. Płyta na której organizowane są festyny, początkowo przekryta namiotem docelowo ma być zadaszona, by na koniec w okresie zimowym posłużyć jako lodowisko. W celu uatrakcyjnienia ośrodka w okresie zimowym tor do wakeboardu montowany będzie na lądzie i wykorzystywany do skiboardingu.


W "strefie wjazdu" od strony ulicy Rudzkiej rozbudowane zostaną parkingi, a jeden z obiektów nadających się do adaptacji zostanie zamieniony w budynek mieszczący szatnie centralne, zespoły sanitariatów, punkt informacji, wypożyczalnię sprzętu i kasy. Większość ogrzewanych prądem, nie nadających się do modernizacji baraków zostanie sukcesywnie wyburzona i zastąpiona nową, lepiej zlokalizowaną i nowoczesną kubaturą. Te zmiany przeprowadzone zostaną tak, by nie zakłócić ciągłości funkcjonowania ośrodka.


lokalizacja: Rybnik

data: 2013

powierzchnia użytkowa: 1 194 m2

inwestor: inwestor prywatny

zespół projektowy: arch. Marek Wawrzyniak, arch. Alina Kudla, mgr inż. arch. Katarzyna Mazurek, mgr inż. Izabela Groborz-Musik, mgr inż. arch. Karol Wawrzyniak, mgr inż. arch. Barbara Łaźniewska, stud. Szymon Jania


Powrót do produktów
wyświetleń: 13566 dodano: 23-06-2016
przez mkoziol

Copyright 2013. www.budoskop.pl | Budownictwo w zbliżeniu| Polityka cookies Wszystkie prawa zastrzeżone.



Partner Strategiczny:


INFO-INWEST Inwestycje budowlane

realizacja: Ideo
powered by: CMS Edito